25/11/09

Bar CodeI know the power of words, I know the tocsin of words. They are not those that make theater boxes applaud.

Words like that make coffins break out, make them pace with their four oak legs.
It happens they are thrown out, not printed, not published.

But the word gallops, its saddle girth tightened, it rings through the ages and trains creep nearer to lick poetry's toil-hardened hands…
Vladimir MayakovskyΜια συρραφή αποσπασμάτων γνωστών ταινιών αποτελεί το κεντρικό θέμα της νέας δουλειάς της θεατρικής ομάδας Μέθεξη. Με βασικό μοτίβο το περιβάλλον ενός μπαρ, ξεδιπλώνονται σκηνές από την αστική καθημερινότητα, τις ανθρώπινες σχέσεις και τα σύγχρονα διλήμματα, με την παράδοξη οικειότητα που δημιουργεί πάντα ένας χώρος συνάθροισης αγνώστων, που μπορεί συχνά να σε οδηγήσει σε κοινωνό λαθραίων μυστικών. Ιστορίες που ξετυλίγονται σε διπλανά τραπέζια, φωνές που διακόπτουν την νωχελική θαλπωρή των θαμώνων, ενέργειες ασύμβατες που εκτυλίσσονται πλάι σου, κουβαλούν τόσο έντονο συναισθηματικό φορτίο, που αξίζουν να ακουστούν από όλους.

Στο δάπεδο του μπαρ Τρυποκάρυδος που φιλοξενεί την ενδιαφέρουσα ιδέα, εναλλάσσονται γνωστές σκηνές, που βασίζονται μεν στην ευκολία του έτοιμου σεναρίου, αλλά προσαρμόζονται με τρόπο, τόσο ανθρωποκεντρικό, που εν τέλει δεν έχει σημασία να προσπαθήσεις να αναγνωρίσεις που έχεις ξανασυναντήσει τους διαλόγους, αλλά πόσο αναπάντεχα οικείοι είναι οι άνθρωποι που κουβαλούν αυτές τις ιστορίες. Μέσα σε πράξεις που λειτουργούν, και άλλες που απλά διεκπεραιώνουν τον απώτερο σκοπό, υπάρχουν μια χούφτα ερμηνείες, που σε καθηλώνουν με τέτοιο τρόπο, που σου κόβουν την αναπνοή.

Η μεγαλύτερη αδικία που μπορεί να επιφυλάξει κάποιος στο Bar Code είναι να το αντιμετωπίσει σαν μια ερασιτεχνική παράσταση, με την ελαφρότητα και την υποκειμενικότητα που κρύβει κάθε εσκεμμένα καλοπροαίρετη κριτική. Εδώ υπάρχουν χαρακτήρες πλασμένοι, ορισμένοι προσχηματικοί και ακατάλληλοι, και ορισμένοι τόσο καθηλωτικοί και τόσο ταλαντούχοι, που μουδιάζεις απ’ τον ήχο της ανάσας τους ή από τον ανυπόφορο ήχο της σιωπής τους.


Οι παραστάσεις δίνονται κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Κυριακή στο μπαρ "Τρυποκάρυδος" στην Πλατεία Οθωνος στο Ιστορικό Κέντρο. Το εισιτήριο είναι 12 ευρώ με ποτό. Το τηλέφωνο για κράτηση θέσεων είναι το 6974- 078508 ή και στον "Τρυποκάρυδο" κάθε μέρα 7-9 μ.μ. Η παράσταση θα αρχίζει στις 9.30 μ.μ. και μετά την έναρξή της δεν θα επιτρέπεται η είσοδος θεατών. Το έργο δεν προτείνεται για παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 ετών.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ντίνα Βρακά, Σίσυ Πλακονούρη, Βασίλης Αντωνόπουλος, Κώστας Γάλλος, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, Δημήτρης Δημέας, Μαρίκα Συκάκη, Δήμητρα Αντωνοπούλου, Μαίρη Κασιδάκη, Ολγα Βρυώνη, Αφροδίτη Χριστοπούλου, Αννα Κασιδάκη, Λήδα Χριστοπούλου, Νικήτας Μπατσικούρας, Δέσποινα Σκάρπα, Χρήστος Ζερίτης, Πέτρος Κλάδης, Γιώργος Πλούμης, Γιώτα Σουρή, Σταυρούλα Νικολοπούλου, Παναγιώτης Συντέτας, Σάσα Δάβου, Εβελυν Σκαρπαλέζου, Βάσω Δαμουλάκη, Κική Κασιδάκη, Μαρία Μπάκα, Μιράντα Σκαλτσή, Βαρβάρα Σπηλιωτοπούλου, Αριστέα Γαζούλη.

Η επιμέλεια φωτισμού είναι της Χρυσούλας Ροδίτη και την αφίσα δημιούργησε ο Αλέξης Χριστοδούλου. Τη συρραφή των αποσπασμάτων και τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Πέτρος Κλάδης


17/11/09

Ονειρεύομαι την πόλη μου

Φωτογραφίες, καλλιτεχνικά έργα, βίντεο, ιδέες και προτάσεις για την πόλη και το αστικό περιβάλλον όπως τα συνέλεξε η ομάδα του πρότζεκτ «Ονειρεύομαι την πόλη μου: μια ανοικτή δράση κοινωνικής δικτύωσης για την τέχνη και τον πολιτισμό στο αστικό περιβάλλον» θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας (Κουτσομητοπούλου 15, Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας).

Η παρουσίαση θα γίνει από τα μέλη της οργανωτικής ομάδας του πρότζεκτ που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο και ήδη έχει συγκεντρώσει πάνω από 100 διαφορετικές συμμετοχές από εικαστικούς καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, φωτογράφους, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, δημιουργικούς ανθρώπους γενικότερα, διαφόρων ηλικιών, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Το πρότζεκτ «Ονειρεύομαι την πόλη μου» είναι μια ιδέα της δημιουργικής ομάδας του Festival Μηδέν και πραγματοποιείται από την αστική, μη-κερδοσκοπική εταιρία “Sea Level” με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση – Δράση 1.2, Πρωτοβουλίες Νέων».

Μπορείτε να δείτε όλες τις μέχρι τώρα συμμετοχές με μια επίσκεψη στις ιστοσελίδες του πρότζεκτ dreamingofmycity.blogspot.com και www.dreamingofmycity.gr, ενώ στο dreamingofmycity@gmail.com μπορείτε να στείλετε και τις δικές σας ιδέες, καθώς η πρόσκληση για συμμετοχή παραμένει ανοιχτή!

Αν μπορείς να ονειρευτείς την πόλη σου -κάθε πόλη, πραγματική ή φανταστική, υπαρκτή ή ονειρική- ή έχεις κάτι να πεις γι’ αυτή, μπορείς να συμμετέχεις κι εσύ…

Μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι νέοι της πόλης, αλλά και κάθε δημιουργικός πολίτης, με ατομικά ή ομαδικά έργα και προτάσεις για εικαστικές παρεμβάσεις στην πόλη, με βίντεο, φωτογραφίες, επεξεργασμένες εικόνες, σχέδια, σχόλια και γενικά με υλικό που σχετίζεται με την πόλη και με τη ζωή σε αυτή. Ακόμα και στέλνοντας απλά ένα link σε ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες ανάλογης θεματικής.

Το «Ονειρεύομαι την πόλη μου» είναι η συνέχεια του ομαδικού project “Urban (R)evolutions”, που προβλήθηκε σαν θεματική ενότητα στο τελευταίο Festival Μηδέν. Ένα θέμα πολύ ενδιαφέρον, που μοιάζει ανεξάντλητο, μια και μπορεί κανείς να το προσεγγίσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και από πολλές διαφορετικές οπτικές. Μια πολυδιάστατη και πολυφωνική προσέγγιση είναι άλλωστε και το ζητούμενο, γι’ αυτό και το project δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένες ομάδες, ούτε αποκλειστικά σε εικαστικούς καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες, αλλά είναι ανοιχτό σε κάθε ενδιαφερόμενο, χωρίς κανενός είδους διαχωρισμούς. Βασικός στόχος του είναι εξάλλου ένας ανοιχτός διάλογος για το περιβάλλον το οποίο μοιραζόμαστε όλοι (ή τουλάχιστον μια μεγάλη πλειοψηφία): την πόλη, όποια κι αν είναι αυτή.

16/11/09

Μεταξύ μας...


Sao Paolo, Brasil, 2009
τείχος που «προφυλάσσει» την πλούσια συνοικία από τις παρακείμενες εργατικές παράγκες


Αντί να γιορτάζουμε τα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου,
δεν θα’ ταν καλύτερη ιδέα να ασχοληθούμε με τα τείχη που μας χωρίζουν σήμερα…;

2/11/09

Ορθοπεταλιές


Με κάθε επισημότητα πρόκειται να δοθεί σύντομα σε κυκλοφορία το μεγάλο δίκτυο ποδηλατοδρόμων που θα διατρέχει την πόλη της Καλαμάτας από άκρη σε άκρη.

Το μόνιμο αίτημα των ποδηλατών της πόλης αναμένεται γρήγορα να πάρει σάρκα και οστά χάρη στην τόλμη της δημοτικής αρχής και στην πρόθεση να πλημμυρίσουν οι δρόμοι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας με τα συμπαθή οικολογικά δίκυκλα.

Το ποδήλατο πλέον είναι πολύ της μόδας στις μέρες μας, και δεν είναι τυχαίο που πολύ ευκατάστατοι επιχειρηματίες, αφήνουν τις Λέξους να ρημάζουν στα γκαράζ, και κυκλοφορούν με ποδήλατα τελευταίας τεχνολογίας.

Για να ξεχωρίζουν οι πλούσιοι από την πλέμπα, επιλέγουν χρυσά ποδήλατα ή ποδήλατα με φιμέ καθρέφτη ή ποδήλατα με κόρνα με αποκλειστικές μελωδίες ή απλά ποδήλατα με κόκκινες πινακίδες από επαναπατρισθέντες ανάπηρους ομογενείς του πολέμου της Κορέας.

Βέβαια, υπάρχουν στην αγορά και τα συμβατικά ποδήλατα που προχωράνε με πεταλιές, σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν οι πλούσιοι να βάζουν τις φιλιππινέζες να τραβούν πετάλι και κείνοι να ακολουθούν με τα πόδια.

Η ποδηλασία στην Καλαμάτα πρόκειται να συσφίξει περισσότερο τις οικογενειακές και φιλικές σχέσεις και θα αποτρέψει τους τσακωμούς - πώς να τσακωθείς με τον άλλον όταν ξέρεις πως ύστερα θα κατέβει από το ποδήλατο και θα σε πλακώσει στο ξύλο; Με το σεις και με το σας θα του μιλάς, για να’ χεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Η δημιουργία ποδηλατοδρόμων σε κεντρικά σημεία της πόλης αναμένεται να ανοίξει την όρεξη των κωπηλατών, που ζητούν από την δημοτική αρχή να προχωρήσει στην δημιουργία δυο λωρίδων που θα εξυπηρετούν όσους θέλουν να κυκλοφορούν στην πόλη κάνοντας κουπί.

Σκοπός είναι οι κωπηλάτες μας να μπορούν επιτέλους να κυκλοφορούν άνετα στην πόλη μας, να κάνουν τα ψώνια τους στην αγορά, και να πίνουν τον καφέ τους, δένοντας τα σκάφη τους έξω απ’ τον Μανέτα.

Παρόμοιο αίτημα υπέβαλλαν και οι ιππείς, που ζητούν αποκλειστική λωρίδα για ιππασία απ’ τον Αλμυρό μέχρι το Κάστρο, ώστε να κάνουν τις τσάρκες τους καβάλα στ’ άλογα, όπως στην Φραγκοκρατία, ο δήμαρχος όμως προβληματίζεται να εγκρίνει το αίτημά τους, γιατι θα γεμίσει ο τόπος σβουνιές και θα δυσκολεύονται στην κυκλοφορία οι ποδηλάτες και οι κωπηλάτες.

Μόνιμη λωρίδα κυκλοφορίας όμως διεκδικούν και οι πεζοί, η κίνηση των οποίων απειλείται καθημερινά από αυτοκίνητα, ποδήλατα, τραπεζάκια και περίπτερα, δύσκολα όμως θα ικανοποιηθούν, αφού μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιήσουν για την κυκλοφορία τους μηχανάκια ή ποδήλατα ή στην καλύτερη περίπτωση αυτοκίνητα.

Οι ποδηλάτες ζητούν παράλληλα να τους επιτραπεί να μεταφέρουν τα ποδήλατά τους με το αστικό λεωφορείο, ο δήμαρχος όμως σωστά δεν εγκρίνει το αίτημά τους, αφού με το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στους δρόμους της Καλαμάτας – αν επιτρέψει να μεταφέρουν οι ποδηλάτες τα ποδήλατά τους με το λεωφορείο - δεν θα αργήσει η μέρα που θα κληθεί να ικανοποιήσει και το δίκαιο αίτημα των οδηγών Ι.Χ. να επιτρέπεται να βάζουν τα αυτοκίνητά τους στα λεωφορεία.

1/11/09

Ένας είναι ο αρχηγός


Με κάθε επισημότητα ανακοίνωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και Πάσης Ελλάδος κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Την ανακοίνωση διαδέχτηκε μια σπουδαία εορτή παρουσία της θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου και πλήθους κόσμου, ενώ στην συνέχεια ο κ. Ψωμιάδης διενήργησε δοξολογία με κατάθεση στεφάνου στην προτομή του.

Ακολούθησε αγιασμός, χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανάθεμου και της συμφωνικής ορχήστρας του Νέτο Γκουερίνο, και στρατιωτική παρέλαση με επικεφαλής τον Ταξίαρχο Μπαζούκα, τον Συνταγματάρχη Λιάπκιν και την Υπολογαχό Νατάσα.

Παράλληλα, απόγονοι Μακεδονομάχων και ανάπηροι Γιουροβιζιονομάχων αναπαρέστησαν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης σε σκηνοθεσία Τζειμς Πάρις και σενάριο Νίκου Φώσκολου.

Ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του με μια χειμαρρώδη ομιλία μπροστά σε ένα ένθερμο ακροατήριο στο Βελλίδειο Ίδρυμα, κατηγορώντας ευθέως το αθηναϊκό κατεστημένο, ενώ από τα πυρά του δεν γλίτωσαν αυτή τη φορά οι Σπαρτιάτες, οι Σουμέριοι και οι Καρχηδόνιοι.

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης υπογράμμισε την αναγκαιότητα να ηγηθεί μιας μεγάλης φιλολαϊκής δεξιάς παράταξης που στόχο θα έχει να κυβερνήσει επεκτατικά ώστε να καταλάβει όλα τα εθνικά εδάφη που μας ανήκουν, μέχρι να αποκτήσουμε σύνορα με την Ουγγαρία, την Ισπανία και τους Αγίους Τόπους.

Τόνισε επίσης ότι στόχος είναι να σταματήσουμε τους αδίστακτους Σλαβομακεδόνες της ΠΓΔΜ, που περνάνε τα σύνορα της Μακεδονίας μας για να παίξουν στα καζίνο μας και να κολυμπήσουν στην Χαλκιδική μας.

Σκοπός της Νέας Νέας Δημοκρατίας είναι πρώτιστα η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η πάταξη της φοροδιαφυγής και δευτερευόντως το βόλεμα των γαλάζιων παιδιών – όχι απαραίτητα με αυτή την σειρά.

Ο νομάρχης – υποψήφιος αρχηγός τόνισε πως η τεράστια δεξιά επανάσταση που τώρα ξεκινά θα αγκαλιάσει και θα στηρίξει την πόλη της Θεσσαλονίκης ουσιαστικά.

Πέρα από την διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και της Διεθνούς Έκθεσης, ο κ. Ψωμιάδης υποσχέθηκε ότι θα μεταφέρει στη νυφούλα του Θερμαϊκού
τον γύρο του Λε Μαν, τον πύργο του Άιφελ και το πατρινό καρναβάλι της Ξάνθης, ενώ τόνισε πως θα κατασκευάσει άμεσα υπερθαλάσσιο μετρό, υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο και υπεραστικό λεωφορείο.

Ο κ. Ψωμιάδης ζήτησε από τους ψηφοφόρους να τιμωρήσουν την οικογενειοκρατία και να προωθήσουν αυτοδημιούργητους πολιτικούς, που είναι από μικροί στη δουλειά και την ξέρουν, και υπενθύμισε πως πέρα από τραγουδιστής, εθνικιστής και νομάρχης, είναι στον ελεύθερό του χρόνο και ζορό και βοηθά τους αδυνάτους.

Ζήτησε επίσης, από όλους τους Έλληνες να χτίσουν μια νέα Ελλάδα, δίχως συμφέροντα και ρουσφέτια, μια νέα Ελλάδα, δίχως μικροπολιτικές σκοπιμότητες και αδιαφανείς διαδικασίες, μόνο έτσι θα τους κάνει την χάρη να κυβερνήσει.

Τέλος δεσμεύτηκε ότι θα απαλλάξει τη χώρα από τα αθηναϊκά βιβλία ιστορίας της έκτης δημοτικού, θα προωθήσει την καταναγκαστική εξομολόγηση στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, και θα ξαναβάλει το θρήσκευμα στις ταυτότητες με γράμματα που αναβοσβήνουν.

Ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης έκλεισε την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του με την υπόσχεση πως θα δουλέψει όλους τους Έλληνες, χωρίς διακρίσεις και κομματικές ταυτότητες, για το καλό της παράταξης και του τόπου.

Στην πρώτη γραμμή


Μετά την θριαμβευτική νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, ο νέος πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε το καινούριο μοντέλο διακυβέρνησης, που είναι μικρό και ευέλικτο, ώστε να προχωρήσει ακάθεκτα στις μεγάλες αλλαγές που σχεδιάζει.

Η νέα κυβέρνηση συγκροτείται από 14 υπουργεία και 22 υφυπουργεία και περιλαμβάνει μια σειρά από συγχωνεύσεις και διαιρέσεις χαρτοφυλακίων που συμβολίζουν την πρόθεση του νέου πρωθυπουργού να προσδώσει καινοτόμα δυναμική στην ηγεσία της χώρας.

Για εθνικούς λόγους, το Υπουργείο Οικονομικών διαιρείται στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με αλληλοσυγκρουόμενα αντικείμενα, ώστε να μπερδεύονται οι ξένοι και να μην ξέρουν από ποιον θα ζητούν ευθύνες για την πορεία της οικονομίας.

Αρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών τοποθετούνται η κα. Κατσέλη (όποτε το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις της με την αρτοποιία) και ο κ. Παπακωνσταντίνου (όποτε το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του με την μουσική)

Το Υπουργείο Προπαγάνδας και Κοινωνικών Φρονημάτων διασπάται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας, Ισότητας και Ατομικών Δικαιωμάτων, με παρόμοια πάντως καθήκοντα την επιβολή της δημόσιας τάξης και το σπάσιμο του τσαμπουκά των μαθητών.

Δημιουργείται το Υπερυπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με επικεφαλή τον χάκερ Γιάννη Ραγκούση, που θα χαιδεύει επίσης τα αυτιά των βορειοελλαδιτών αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο Μακεδονίας – Θράκης.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης θα συγχωνευτεί με το Υπουργείο Βιομηχανίας σχηματίζοντας το Υπουργείο Αμηχανίας, ενώ συγχωνεύονται τα Υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προφανώς κατόπιν κλήρωσης.

Επίσης, δεν προκαλεί εντύπωση η συγχώνευση των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, αφού στην Ελλάδα οι μόνοι που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό είναι οι τουρίστες.

Υφυπουργός Πολιτισμού αναλαμβάνει η κα. Άντζελα Γκερέκου, που είναι γνωστή για την προσφορά της στις τέχνες και στα γράμματα, του θεού τα πράματα.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που μετονομάζεται σε Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Μίζας και Οπλικών Συστημάτων, θα έχει υπουργό τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο δια της ατόπου απαγωγής, αφού είναι το μοναδικό υπουργείο από το οποίο δεν είχε περάσει στο παρελθόν.

Τον θώκο του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καταλαμβάνει δικαιωματικά λόγω δασκαλίστικου στυλ η κα. Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία θα αναλάβει την κατάργηση των βιβλίων και την απόδοση του σχετικού κονδυλίου για την αγορά μεγάλων τανκ και υποβρυχίων τύπου μπλούμι μπλούμι, που τα έχει μεγαλύτερη ανάγκη η χώρα.

Παράλληλα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων μετονομάζεται σε Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πράσινης Ανάπτυξης με υπουργό την κα. Τίνα Μπιρμπίλη.

Άμεσες προτεραιότητες της Υπουργού Περιβάλλοντος είναι η προώθηση νέων εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπως το ρέψιμο και ο λόξυγκας, και η αντικατάσταση των λιγνιτορυχείων με την δημιουργία πορδοηλεκτρικών σταθμών σε ολόκληρη την χώρα.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλαμβάνει ο κ. Πάγκαλος, που αναμένεται να εφαρμόσει την θεωρία του κατεβάσματος καντηλιών στις αρμοδιότητές του για μεγαλύτερη επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ορθότερο συντονισμό των υπουργείων και καλύτερη διοργάνωση των κέτερινγκ.

Σύμφωνα, με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών κάθε δραστηριότητα της κυβέρνησης θα αναρτάται αυτόματα στο διαδίκτυο στην διεύθυνση «Δεν είναι δυνατή η εμφάνιση της σελίδας»

Γενικότερος στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η τοποθέτηση του πολίτη στην πρώτη γραμμή, ώστε να αποτελέσει και το πρώτο θύμα στην μάχη ενάντια στον καπιταλισμό και την πλουτοκρατία.

Χαρίζω Οικόπεδα - Χαρίζω Χρέη


Ομαλά κυλούν οι τελευταίες μέρες που μας χωρίζουν από τις εθνικές εκλογές, αφού οι έλληνες πολίτες έχουν πάρει χαμπάρι πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα να σωθούν και κατά συνέπεια δεν υπάρχει πια λόγος να σκοτώνονται μεταξύ τους.

Σύμφωνα με κρυφές δημοσκοπήσεις, η αποχή θα είναι μικρή και το σύνολο των ψηφοφόρων θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, επειδή είναι το μόνο δικαίωμα που του έχει απομείνει και φοβάται μην το χάσει και αυτό.

Αυτή τη φορά, αν το αποτέλεσμα των εκλογών διαφοροποιηθεί από τα exit poll, οι εταιρίες δημοσκοπήσεων αναμένεται να ζητήσουν την κατάργηση των εκλογών, ώστε να μην προσβληθεί πάλι το κύρος και η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων.

Σε αυτή την περίπτωση, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θα ακολουθήσουν κοινή γραμμή υπεράσπισης των συμφερόντων τους, και θα αρνηθούν να παραδεχτούν ότι έπεσαν έξω τα exit poll, αλλά απλά έπεσαν έξω τα εκλογικά αποτελέσματα.

Οι ίδιες εταιρείες διαβλέπουν μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, αφού τα δημοσκοπικά ευρήματα που προέκυψαν από το ντημπέιτ των πολιτικών αρχηγών, έδειξαν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τα πήγε καλύτερα απ’ όλους τους άλλους.

Ο κ. Παπανδρέου ήταν πάρα πολύ καλός στις θεματικές ενότητες «γενικόλογες υποσχέσεις» και «φρουφρου και αρώματα», έδειξε καλό χειρισμό της ελληνοαμερικανικής γλώσσας, ενώ άφησε να εννοηθεί με τον όρο «ελληνικός εργαζόμενος», ότι θα κρατικοποιήσει τους μετανάστες και θα τους εισάγει στην παραγωγική διαδικασία.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε το όραμα του κόμματος για το χτες, το αύριο, το μπροστά και το πίσω, για την πράσινη ανάπτυξη και τις νέες εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως είναι το ρέψιμο και ο λόξυγκας, και εξήγγειλε την αντικατάσταση των λιγνιτορυχείων με την δημιουργία πορδοηλεκτρικών σταθμών σε ολόκληρη την χώρα.

Αντίθετα, ο κ. Καραμανλής προσπάθησε να αναπτύξει το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει αν γινόταν κυβέρνηση, και έδειξε ότι θα γινόταν πολύ καλός αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, γι αυτόν τον ρόλο εξάλλου τον προορίζει και ο λαός μετά την Κυριακή.
Ο πρωθυπουργός ήταν καλός στην κατηγορία «σεμνά και ταπεινά» και «εγώ δεν ξέρω τίποτα», τόνισε ότι μας περιμένουν 2 έτη φωτός λιτότητας, και ότι στο χέρι του έλληνα πολίτη είναι να αποφασίσει αν θα πάρει τον δρόμο της υπευθυνότητας ή τον δρόμο , χωρίς να επισημάνει ότι και οι δυο βγάζουν στον γκρεμό.

Από τους υπόλοιπους αρχηγούς, καλή εμφάνιση έκανε ο Κομμουνιστολόγος Πράσινος της δεξιάς και των κινημάτων, που αναμένεται να αυξήσει τα ποσοστά του στις επερχόμενες εκλογές.

Δυναμική εμφάνιση στις προσεχείς εκλογές κάνουν ορισμένα νέα κόμματα που έχουν στόχο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων, και να μεγιστοποιήσουν τα εκλογικά ποσοστά τους.

Ήδη πολύ λόγος γίνεται για το κόμμα Φως – Αλήθεια – Δικαιοσύνη - Τηλέφωνο του Κ.Μελισσουργού και το κόμμα Μέλλον των Ελλήνων – Υπηρέτες του Ελληνικού Λαού με αρχηγό τον Ν. Σκοπελίτη, αν και σύμφωνα με τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία το μέλλον προδιαγράφεται σκοτεινό και δυσοίωνο.

Επίσης, συμμετέχουν το κόμμα Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση (Κ.Ο.Τ.Ε.Σ.), το κόμμα Πού είσαι Παπαδόπουλε - Κόμμα Ελλήνων Αλλοδαπών - Τρομοκρατείστε τους Τρομοκράτες και το κόμμα Χαρίζω Οικόπεδα - Χαρίζω Χρέη – Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος, που αναμένεται να πάει καλά σε όλη την επικράτεια.


Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου, οι δικηγόροι της Καλαμάτας θα προσφέρουν τις συμβουλευτικές υπηρεσίες τους με το σύστημα της χρονοχρέωσης, που εφαρμόζεται με επιτυχία στα ταξί και στους οίκους ανοχής.

Η απόφαση βασίζεται στο άρθρο 156 με τίτλο «το τζάμπα πέθανε» του Κώδικα Δικηγορίας, και θα επιβάλλει ελάχιστη χρέωση του πελάτη τα 50 ευρώ και ωριαία αποζημίωση τα 100 ευρώ.

Η ελάχιστη χρέωση κρίθηκε απαραίτητη από τον νομοθέτη, όπως στα ταξί, ώστε να μην πηγαίνει ο καθένας να ενοχλεί με απορίες που απαντιούνται στο λεπτό και δεν κοστίζουν.

Τώρα με 100 ευρώ χρέωση ανά ώρα, το λεπτό θα κοστίζει 1 ευρώ και 666 λεπτά, αριθμός που θα δημιουργήσει δυσκολίες στους υπολογισμούς και ζήτηση κερμάτων απ’ τα δικηγορικά ταμεία.

Βέβαια, λογικό θα είναι όσοι έχουν την ίδια ή σχετική ερώτηση να μπαίνουν όλοι μαζί στο γραφείο, όπως συμβαίνει και με τα ταξί που φορτώνουν όσους πηγαίνουν στην ίδια διαδρομή ¬ και πληρώνουν όλοι βέβαια.

Αν ο πελάτης θέλει να ζητήσει τηλεφωνικώς μια συμβουλή, η χρέωση θα τρέχει, και θα εξοφλείται με την πρώτη επίσκεψη στο γραφείο του δικηγόρου, όπως ισχύει και στα ιδιωτικά ιατρεία.

Δεν αποκλείεται άλλωστε με μια μικρή πρόσθετη χρέωση να παρέχει ο δικηγόρος και ιατρικές συμβουλές, αφού ως γνωστόν οι δικηγόροι είναι και γιατροί και μηχανικοί και ιδίως με αυτές τις χρεώσεις και φαρμακοποιοί.

Το νέο δικηγορικό τιμολόγιο αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα στους βραδύγλωσσους δικηγόρους και κυρίως στους βραδύγλωσσους πελάτες, αν και γι’ αυτούς θα ισχύσει ειδικό τιμολόγιο για τις βραδυνές ώρες και λεξιχρέωση για τις πρώτες πρωινές.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Συλλόγου το μέτρο της χρονοχρέωσης πρόκειται να εφαρμοστεί για τους φτωχούς δικηγόρους, το καλύτερο θα’ ταν βέβαια να σκέπτονταν και τους φτωχούς πελάτες.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος σκέφτεται επίσης εκτός από την χρονοχρέωση και την ελάχιστη χρέωση, να καθιερώσει και πάγιο δικηγόρου που θα εισπράττεται με τον λογαριασμό της ΔΕΗ μαζί με τα υπόλοιπα τέλη.

Ακόμη, θα διατίθενται στην αγορά κάρτες προπληρωμένου δικηγόρου που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα σε οικονομικές τιμές, ενώ θα τοποθετηθούν αυτόματοι πωλητές δικηγόρων στα δικαστήρια για την διευκόλυνση του αγοραστικού κοινού.

Μεγάλη ευκαιρία θα αποτελέσουν οι ξυστο-δικηγόροι, όπου θα ξύνεις τον δικηγόρο σου για να σου ανανεώσει τον χρόνο παροχής συμβουλευτικής υπηρεσίας, ώστε η ικανοποίηση να’ ναι διπλή: και συ θα μένεις ευχαριστημένος και ακόμα περισσότερο ο δικηγόρος σου.

Η απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου έχει ξεσηκώσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην κοινωνία, αφού και άλλα επαγγέλματα ετοιμάζονται να εφαρμόσουν το σύστημα της χρονοχρέωσης, όπως οι πολιτικοί που αναμένεται από την αρχή του Οκτωβρίου να χρεώνουν με την ώρα τα ρουσφέτια που υπόσχονται.

Λαος και κολωνάκι


Με συγκρατημένη αισιοδοξία προετοιμάζεται το επιτελείο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές που θα σημάνουν την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην χώρα.

Τα ποσοστά που φαίνεται να κερδίζει στις δημοσκοπήσεις, σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό που κατακτά το ανταγωνιστικό κόμμα του κυρίου Παπαθεμελή, που επίσης πουλά τα ίδια προϊόντα, δηλαδή Πατριωτισμούς, Μακεδονίες, Βουκεφάλες και εικoνίτσες της Παναγίας, δημιουργούν κλίμα ευφορίας στο ΛΑ.Ο.Σ.

Μπροστά σ’ ένα ενθουσιώδες πλήθος ο αρχηγός του κόμματος κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης ο Α’ παρουσίασε απ’ το κεντρικό κατάστημα του Τερκενλή στην Θεσσαλονίκη, το βασικό πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών που θα εφαρμόσει από την στιγμή που θα κληθεί να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση.

Κεντρικός άξονας θα είναι η εξωτερική πολιτική, όπου όπως τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης ο Α’ η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει την ηττοπάθεια και υποχωρητικότητα των τελευταίων δεκαετιών, που μας έχουν στερήσει την διεθνή καριέρα της Βίσση και την πορεία του Ολυμπιακού στο τσαμπιονς λιγκ και να κάνει πιο επιθετικά βήματα.

Για παράδειγμα στο ζήτημα των Σκοπίων, ο αρχηγός του ΛΑ.Ο.Σ. ανακοίνωσε την κήρυξη του πολέμου στις 150 χώρες που έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα και παράλληλα προεξόφλησε ότι δεν θα δοθεί ούτε ένα πόντος στο σκοπιανό τραγούδι στην Γιουροβίζιον (σκληρό μέτρο, αλλά στην διπλωματία δεν υπάρχει έλεος)

Παράλληλα, ο αρχηγός του ΛΑ.Ο.Σ προανήγγειλε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν βελτιωθεί στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρότεινε αποτελεσματικότερα μέτρα για το πνίξιμο των λαθρομεταναστών που υπεισέρχονται στα χωρικά μας ύδατα, προκειμένου να αλώσουν τον πολιτισμό μας.

Όπως επισημάνθηκε, ο πολιτισμός θα έχει ιδιαίτερη αναφορά στην κυβέρνηση ΛΑ.Ο.Σ., ανάλογη της αδιάκοπης συνεισφοράς της χώρας στην παγκόσμια κουλτούρα, από τις σπηλιές στα Μάταλα και το στέγαστρο Καλατράβα μέχρι το χτίσιμο των ρεμάτων και το πανωσήκωμα των πολυκατοικιών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Καρατζαφέρης ο Α’ επέλεξε την καλλιτέχνιδα Βέρα Λάμπρου να ηγείται του ψηφοδελτίου επικρατείας, γεγονός που αναμένεται να φέρει αλυσιδωτές αναταράξεις στο χώρο της νυκτερινής διασκέδασης, αφού την θέση της στο κέντρο Λα Πιπίνια θα καταλάβει η πρώτη επιλαχούσα Σάσα Μπάστα.

Το ψηφοδέλτιο νίκης και επιτυχίας του ΛΑ.Ο.Σ. θα περιέχει και άλλα εντυπωσιακά ονόματα στο δυναμικό του, όπως τον Ηλία Ψινάκη,τον Χάρη Σιανίδη και τον Σπύρο Ρέβη ή Ρεβύθη ή Λωλό ή Πετούγια που θα κοσμήσουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος στην περιοχή Υπολοίπου Φύλλου.

Από τις επώνυμες παρουσίες που ξεχωρίζουν, αναγνωρίζουμε στον Πειραιά τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Γιώργο Ανατολάκη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες με το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ. θα συμμετάσχει ο Δεληκάρης στην Αθήνα και ο Γιούτσος στην Πάτρα, ώστε το σύστημα που θα ακολουθηθεί να είναι το κλασσικό 4-3-3 με τα δυο εξτρέμ να παίζουν πάνω στη γραμμή.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης λόγω πρότερης τηλεοπτικής εμπειρίας θα είναι υποψήφιος για τον Πρωινό Καφέ, ενώ χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου θα εκτελεί η Πέπη Τσεσμελή, όποτε τις το επιτρέπουν οι αυξημένες υποχρεώσεις της με το τηλεπαιχνίδι Τσούτσου Μπρούτσου.

Γκόρτζος, γκόρτζος...


Προεκλογικός πυρετός επικρατεί στα κομματικά επιτελεία μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αίτημα την διάλυση της Βουλής, δεδομένου ότι η κυβέρνηση τόσα χρόνια είχε καταφέρει να διαλύσει την Βουλή από μόνη της.

Η πρωθυπουργική απόφαση για προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, προκάλεσε την έκπληξη των κυβερνητικών βουλευτών που επιθυμούσαν την εξάντληση της τετραετίας΄ στην πραγματικότητα όμως η τετραετία ήταν τόσο εξαντλημένη που δεν μπορούσε πλέον να πάρει τα πόδια της.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο προσπαθεί να οργανώσει το ψηφοδέλτιο της, που θα΄ναι εμφανώς αποδυναμωμένο, αφού δεν θα περιλαμβάνει τον εκπρόσωπο της γενιάς των 700 ευρώ (την ημέρα) κ. Γιώργο Βουλγαράκη και τον εκπρόσωπο της ξαδελφοκρατίας κ. Μιχάλη Λιάπη.

Άνεμος νίκης πνέει στο ΠΑΣΟΚ, αφού είναι έντονη η πεποίθηση ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν στις εκλογές να τιμωρήσουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, και να ρίξουν την ψήφο τους σε πιο ταπεινά και λαϊκά κόμματα, όπως για παράδειγμα στο ΠΑΣΟΚ, που έχει κυβερνήσει μόνο είκοσι χρόνια και δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τον στόχο του για πλήρη διάλυση της χώρας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται η ομφαλοσκόπηση που ξεκίνησε με την Σύνοδο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος και την συμμετοχή της Ανανεωτικής Πτέρυγας, του Αριστερού Ρεύματος και του Οριοθετημένου Ρέματος, ενώ μέχρι στιγμής έχει αποφασιστεί ότι τα κύρια πολιτικά αιτήματα του κόμματος θα’ναι η αποποινικοποίηση της βλακείας, η κατάργηση του οφσάιντ και η τοποθέτηση του κώλου μπρος, αίτημα που αναμένεται να ξεσηκώσει αντιδράσεις.

Σε δηλώσεις της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κα. Παπαρήγα εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές, και ζήτησε απ’ τα κατώτερα κοινωνικά σώματα και τα χαμηλόμισθα ταξικά στρώματα, να εντείνουν την μάχη τους μέχρι την πλήρη οικονομική αδιαφάνεια στα εσωτερικά των κομμάτων.

Ο κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης ο Α’ προεξόφλησε την επιτυχία του ΛΑΟΣ και υπενθύμισε την πρόταση του να παραμείνουν στη χώρα όσοι μετανάστες μας χρειάζονται για φθηνή και ανασφάλιστη εργασία και τους υπόλοιπους να τους εξάγουμε με αντικαταβολή στο εξωτερικό.

Έτοιμοι για την επανάληψη της πρόσφατης επιτυχίας τους δηλώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι που έχουν σαν κεντρικό σύνθημα τον γυμνισμό, την παρτούζα και την επιστροφή στην φύση.

Η πολιτική ρευστότητα ευνοεί την ανάπτυξη νέων πολιτικών σχηματισμών και την αυτόνομη κάθοδό τους στις επερχόμενες εκλογές, όπως το κόμμα των αριστερόχειρων κυνηγών με πρόεδρο τον Φάνη Μπερέτα και κεντρικό αίτημα το κυνήγι στις λεωφορειολωρίδες.

Εξίσου δημοφιλές σε κάποιες ειδικές κατηγορίες πληθυσμού είναι και το κόμμα των φυτών, που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στα πρόβατα, διεμβολίζοντας έτσι τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

Η προκήρυξη των εκλογών σηματοδότησε την έντονη δραστηριοποίηση των μηχανισμών, που διαθέτουν οι κομματικοί παράγοντες, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να αναπτυχθεί σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των σημερινών βουλευτών και των επίδοξων διαδόχων.

Πλήθος υποψηφίων αναμένεται να κατακλύσει τις πλατείες, τις ταβέρνες και τις καφετέριες σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, ενώ έκτακτα μέτρα θα λάβουν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας για την υποδοχή ασθενών με προβλήματα στα χέρια από την υπερβολική κατανάλωση χειραψιών και υποσχέσεων.