20/6/09

Σύριζα...

Σημαντικούς κλυδωνισμούς προκάλεσαν τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών στον Συνασπισμό, που μαζί με την Νέα Δημοκρατία υπήρξαν οι μεγάλοι χαμένοι της εκλογικής κάλπης.


Η πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να απασχολήσει την Σύνοδο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, που πρόκειται να διεξαχθεί με την συμμετοχή της Ανανεωτικής Πτέρυγας, του Αριστερού Ρεύματος και του Οριοθετημένου Ρέματος στην Αθήνα.


Η κριτική που γίνεται στην ηγεσία του κόμματος επικεντρώνεται κυρίως στα συνθήματα που χρησιμοποίησε η διαφημιστική καμπάνια του Συνασπισμού, αφού το «Μια Άλλη Ευρώπη Είναι Εφικτή» και το «’Όχι Στα Πάντα», δεν κατάφεραν να προσελκύσουν την βάση των ψηφοφόρων, ενώ εξίσου αποτυχημένα κρίθηκαν τα συνθήματα «Μια Αγάπη για το Καλοκαίρι», «Ζαβαρακατρανέμια» και «Αχ Καραπιπερίμ, πιπερίμ, πιπερίμ»


Διακεκριμένα στελέχη του Συνασπισμού καταγγέλουν λάθη στον σχεδιασμό και στην κατεύθυνση που ακολούθησε το κόμμα σε σημαντικά θέματα, όπως στην απελευθέρωση του ωραρίου, στην αποποινικοποίηση της βλακείας και στην κατάργηση του οφσάιντ.


Υπο κρίση τίθενται τα επόμενα αιτήματα του Συνασπισμού για την εγκατάσταση σιγαστήρων στα καμπαναριά, την μεταφορά του τιμονιού δεξιά και την τοποθέτηση του κώλου μπρος, εγχείρημα που ούτως ή άλλως παρουσίαζε μεγάλη δυσκολία.


Ως σημαντική ζημιά αξιολογούνται επίσης το σκάνδαλο της Ζίμενς, των υποκλοπών και του Βατοπεδίου, ενώ αρνητικά αντιμετώπισε η κοινή γνώμη την αποκάλυψη ότι ο Χρήστος Ζαχόπουλος σύχναζε στην πλατεία Κουμουνδούρου απέναντι από τα γραφεία του Συνασπισμού.


Είναι αλήθεια ότι οι πολίτες στις ευρωεκλογές αποφάσισαν να τιμωρήσουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, και να ρίξουν την ψήφο τους σε πιο ταπεινά και λαϊκά κόμματα, όπως για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ, που έχει κυβερνήσει μόνο 20 χρόνια και δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το έργο του.


Έντονη κριτική ασκείται και στον Αλέξη Τσίπρα για την κίνηση του να δημοσιοποιήσει ότι διατηρεί ερωτικό δεσμό: τόσο καιρό που κυκλοφορούσε ωραίος και αδέσμευτος, τον χαλβάδιαζε ο γυναικείος πληθυσμός σαν ξερολούκουμο και είχαν οι στερημένες μια κρυφή ελπίδα, τώρα οι περισσότερες νιώθουν προδομένες και απογοητευμένες.


Αρνητικά αξιολόγησαν οι ψηφοφόροι την στάση του Συνασπισμού, στο ζήτημα του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βωβανικό, αφού ήταν το μόνο κόμμα που αντιτάχθηκε στην ανάπτυξη της περιοχής με την αντικατάσταση του ελαττωματικού πρασίνου από μπετόν υψηλής ποιότητας.


Η πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδεται εν μέρει και στην εντυπωσιακή παρουσία των Οικολόγων Πρασινων, που προσέλκυσαν τους ψήφους της οικολογικής αριστεράς, με την δραστήρια παρουσία τους σε ζητήματα όπως η διάσωση της κόκκινης μπεκάτσας, η προστασία της μπεζ πιπεριάς και η παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως το κλάσιμο και το ρέψιμο.


Η άνοδος των Οικολόγων Πρασίνων έπληξε την μεγάλη βάση των ψηφόφορων του Συνασπισμού που είναι ταυτισμένη με την φύση, τον γυμνισμό και το σεξ στην εξοχή, και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στην κατανάλωση οικολογικών προιόντων, όπως την μάκα, την τζιβάνα και το δερμάτινο σανδάλι.


Το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί αναμένεται να εκτονωθεί στην Σύνοδο με την παρουσία των εκπροσώπων της Τσεχικής Ανανεωτικής Αριστεράς κ.κ. Μπόλεκ και Λόλεκ και την παρουσία του παλαιστίνιου φιλειρηνιστή κ. Γιαχαμπίμπι Γιαλελέι, γνωστού για τους αγώνες του εναντίον του πολέμου του Ιρακ, του πολέμου της Κορέας, του Παγκοσμίου πολέμου, του Τρωικού Πολέμου και του Πελοποννησιακού πολέμου.