12/4/09

Η Σιωπή των Αμνών

Με ευλάβεια και κατάνυξη βιώνουν χιλιάδες πιστοί σε ολόκληρη την χώρα τα Πάθη του Θεανθρώπου και την κορύφωση του Θείου Δράματος στην μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας.


Φέτος επειδή η παγκόσμια οικονομική κρίση και η παρατεταμένη ακρίβεια έχει πλήξει τα νοικοκυριά, οι πιστοί αναμένονται να υποδεχτούν λίγο διαφορετικά το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης.


Για παράδειγμα, επειδή οι τιμές των αρνιών και αμνοεριφίων έχουν φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη, φέτος οι έλληνες καταναλωτές αποφάσισαν να σουβλίσουν Κινέζους, που’ ναι πολυπληθείς και πολύ φθηνότεροι.


Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του κιλού ντόπιου Κινέζου στην Βαρβάκειο Αγορά είναι πολύ πιο κάτω απ’ το ντόπιο αρνί, ενώ οι Κινέζοι εισαγωγής πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές.


Το σούβλισμα των Κινέζων είναι μια καλή λύση για τα ελληνικά νοικοκυριά, αφήστε που οι Κινέζοι βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, αφού τρώνε τα πάντα από βατράχια και σαλίγκαρους μέχρι φίδια και άλογα. Αν δεν ξεμπερδέψουμε μαζί τους φέτος, του χρόνου οι Κινέζοι θα καλύψουν δύο φορές την περίμετρο της γης.


Οι Κινέζοι είναι φιλικοί, ευγενικοί, βγαίνουν και σε πολύ μικρά και οικονομικά μεγέθη, ενώ πριν το σούβλισμα θα βοηθούν και τους καταναλωτές, πλένοντας τις σούβλες και ετοιμάζοντας τα κάρβουνα.


Μεγάλες αλυσίδες σουπερ μάρκετ ετοιμάζουν εορταστικές προσφορές: μαθαίνουν τους Κινέζους ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια, ώστε στο σούβλισμα να τραγουδάνε τσάμικα και καλαματιανά και στο τσακίρ κέφι να πιάνουν και καμιά ζεϊμπεκιά.


Δυσεύρετα και πανάκριβα είναι και τα αυγά φέτος, αφού οι γεωργοί έχουν τρελάνει τις κότες στη νηστεία, ενώ οι κόκορες δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους στα κοτέτσια. Για τον λόγο αυτό το έθιμο του βαψίματος και τσουγκρίσματος των αυγών θα εκλείψει φέτος.


Απ’ ότι φαίνεται πάντως θα διατηρηθεί το έθιμο του βαψίματος και του τσουγκρίσματος των αυτοκινήτων. Με τόσους μανιακούς οδηγούς που κυκλοφορούν γύρω μας, θα συνεχίσουμε να τσουγκρίζουμε σαν τρελοί τα αμάξια μας, και μετά θα τρέχουμε να τα φτιάξουμε και να τα βάψουμε.


Στις εκκλησίες, η συμμετοχή των πιστών στο παγκάρι είναι πιο μικρή από ποτέ με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν τα λειτουργικά έξοδα για τον στολισμό του επιταφίου, την αγορά των κεριών και την συντήρηση της μερσεντές του επισκόπου.


Για τον λόγο αυτό σημαντικές περικοπές αναμένονται να γίνουν φέτος κατά την διάρκεια των λειτουργιών: τα δώδεκα ευαγγέλια θα συμπτυχθούν σε τέσσερα, τα εξαπτέρυγα περικόπτονται, ενώ καταργούνται οι αριστεροί ψάλτες: ο δεξιός θα μπαινοβγαίνει απ’ το ιερό και θα καλύπτει και τις δύο πτέρυγες.


Παράλληλα, οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές όλο το 24ώρο, ώστε οι πιστοί να προμηθεύονται αναμνηστικά κεριά και λαμπάδες απ’ τα duty free των ναών, ενώ μ’ ένα μικρό τίμημα μπορούν να αποκτούν την κασετίνα του Πέτρου Γαϊτάνου και να βιώνουν το μέγα μυστήριο της Ανάστασης απ’ το σπίτι τους.


Η παγκόσμια οικονομική κρίση αναμένεται να πλήξει και την μαύρη αγορά των βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων.


Αντ’ αυτών, γνωστές αναρχικές ομάδες όπως η οργάνωση «Η Σιωπή Των Αμνών», η Πασχαλινή Απελευθερωτική Αντίδραση και η Κα-Γκε-Μπεεε, θα αναλάβουν να τοποθετήσουν γκαζάκια και μικρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς στις θύρες των ναών: έτσι και το έθιμο θα διατηρηθεί και οι αντιεξουσιαστές θα ξεσπάσουν σε κάτι πιο δημιουργικό.

6/4/09

Η Άνοιξη της Πράγας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στην Πράγα στα πλαίσια της προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο κ. Κώστας Καραμανλής επισκέφτηκε την τσεχική πρωτεύουσα και παρακολούθησε τις εργασίες, συνοδεία πολυπληθούς διπλωματικής αποστολής με επικεφαλείς τον διπλωμάτη Πίκο Απίκο και τους πράκτορες Θου-Βου και Γου-Δου.


Σημαντικές προσωπικότητες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου βρέθηκαν στην Πράγα για την Σύνοδο Κορυφής, όπως ο πρόεδρος της Ιαπωνίας κ. Νασουσίρο Τοκασόνι, ο πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Γιαχαμπίμπι Γιαλελέι, ο ιταλός πρωθυπουργός κ. Μασταπιάνι Μασταφίνι, ενώ ο πρόεδρος της Βορείου Κορέας απέστειλε εγκάρδιο χαιρετιστήριο πύραυλο.


Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η οικονομική κρίση που κλυδωνίζει τις διεθνείς και τοπικές αγορές, οι ευρωατλαντικές σχέσεις και τα επίκαιρα περιβαλλοντικά ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακής ανεπάρκειας.


Για να εγκλιματιστούν ακόμη περισσότερο με το παγκόσμιο κλίμα φτώχειας και ανέχειας, οι ηγέτες των χωρών αναγκάστηκαν να καταναλώνουν μόνο μαύρο χαβιάρι και παλιό κρασί, ενώ για τις ανάγκες των μετακινήσεων τους χρησιμοποιήθηκαν λίαρ τζετ με συμβατικές πινακίδες.


Η γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και η έντονη επιχειρηματολογία πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδο προσωπικών μπάτλερ και γυμναστών, αφού οι ηγέτες επιδόθηκαν ανελέητο σπα και σκράμπινγκ, ενώ οι πιο θαρραλέοι συλλογίστηκαν για τα προβλήματα του πλανήτη κάνοντας κλάμπινγκ στα μπαρ των ξενοδοχείων.


Στο περιθώριο του επιβαρυμένου προγράμματος, ο έλληνας πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να συναντηθεί με το κέρινο ομοίωμα του αμερικανού προέδρου κ. Μπάρακ Ομπάμα και να συνομιλήσουν για δύο ολόκληρες ώρες.


Κατά την διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη σε πολύ εγκάρδιο κλίμα, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον αμερικανό πρόεδρο τα προβλήματα που απασχολούν την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, και ιδίως την διεθνή καριέρα της Άννας Βίσση και την συμμετοχή του Σάκη Ρουβά στην Γιουροβίζιον.


Ο αμερικανός πρόεδρος έδειξε συγκαταβατικά να συμφωνεί σιωπηλά με τις ελληνικές διεκδικήσεις, ενώ ήταν χαρακτηριστικό το χαμόγελο του όταν έλαβαν χώρο οι εθιμοτυπικές φωτογραφήσεις.


Η σκληρή δουλειά που περίμενε τον έλληνα πρωθυπουργό δεν του έδωσε την δυνατότητα να ξεκουραστεί όσο επιθυμούσε, κατάφερε όμως κατά την διάρκεια της διαμονής του στην τσεχική πρωτεύουσα, να επισκεφτεί την γέφυρα του καρόλου, το πηγάδι των αναστεναγμών, την έρημο της δίψας και το φαράγγι δίχως πάτο.


Το βράδυ η ελληνική αποστολή διασκέδασε στο φημισμένο Μαύρο Θέατρο και στο νάιτ κλαμπ Ροζ Παπαγάλος, ενώ μέχρι αργά τα ξημερώματα συνεχίστηκαν οι επιστήθιες διαπραγματεύσεις των ελλήνων διπλωματών με τις τσέχες ομολογές τους.


Ο κ. Καραμανλής επισκέφτηκε πλήθος εστιατορίων, μαγαζιών και μπαρ και συνομίλησε με πολλούς τσέχους εργαζόμενους του καθημερινού μόχθου, αφουγκραζόμενος τα προβλήματα του κλάδου τους, ενώ ήρθε σε επαφή με διανοούμενους και ανθρώπους των γραμμάτων, όπως με τους αδερφούς Μπόλεκ και Λόλεκ, που διατηρεί στενή φιλία από την παιδική του ηλικία.


Απλός και προσιτός, ο έλληνας πρωθυπουργός, φωτογραφήθηκε με πλήθος κόσμου που τον αναγνώρισε στους δρόμους της τσεχικής πρωτεύουσας και έσπευσε να τον χαιρετήσει από κοντά, ενώ μοίρασε αυτόγραφα στους μικρούς λιλιπούτειους θαυμαστές του.

1/4/09

Με ανακούφιση υποδέχτηκαν όλες οι Ελληνίδες την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα και στα σώματα ασφαλείας.


Η απόφαση εξισώνει τα όρια συνταξιοδότησης για τις γυναίκες με τους άντρες στο 65ο έτος, ανακουφίζοντας περίπου 140.000 εργαζόμενες που βρίσκονταν στο χείλος της σύνταξης, της μονοτονίας και της βαρεμάρας.


Πλέον, οι γυναίκες θα έχουν την δυνατότητα να δουλεύουν περισσότερα χρόνια, προσπαθώντας παράλληλα να φροντίζουν το σπίτι, να μεγαλώνουν τα παιδιά και να μαγειρεύουν για τον άντρα, που θα’χει και αυτός περισσότερο χρόνο να ασχολείται με καλοπροαίρετες 20χρονες Ουκρανές.


Με την ίδια ανακούφιση υποδέχτηκαν την απόφαση και όλοι οι άνδρες της επικράτειας, αφού οι γυναίκες επιβαρύνονται με πρόσθετη εργασία και δεν θα υπάρχει χρόνος για μουρμούρα στο σπίτι.


Εξάλλου, η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών έρχεται την κατάλληλη στιγμή, αφού χιλιάδες άνδρες ετοιμάζονταν να κάνουν εγχείρηση αλλαγής φύλου για να πάρουν σύνταξη νωρίτερα.


Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, και σκέφτεται να καταργήσει την σύνταξη και τα ασφαλιστικά δικαιώματα στους νέους που μόλις εισέρχονται στην αγορά εργασίας, ώστε να μην παρουσιαστούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.


Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες χαρούμενοι νέοι δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν κάθε μήνα τις ανάλογες εισφορές, και δεν θα χρειάζεται να πάρουν μια σύνταξη τα γεράματα, που δεν θα ξέρουν τι θα την κάνουν, ενώ θα απαλλαγούν και απ’ το κίνητρο του χρήματος που προσβάλλει τα χρηστά ήθη και παρασύρει την νεολαία μας εις τον κρημνόν της λαγνείας και των καταχρήσεων.


Αντίθετα, για τους παλαιούς ασφαλισμένους αναμένεται να δοθούν σημαντικά κίνητρα για να συνεχίσουν να δουλεύουν και μετά το όριο συνταξιοδότησης, όπως για παράδειγμα να μειωθούν τόσο οι συντάξεις, ώστε να μην μπορούν να ζήσουν μ’ αυτές.


Παράλληλα, αναμένεται να ανεβούν τα όρια συνταξιοδότησης, ώστε να διορθωθεί η διαφορά με την άνοδο του μέσου όρου ζωής, ενώ όσοι θα ξεπερνούν παρανόμως το νομοθετημένο όριο ζωής θα καταδικάζονται εις θάνατον σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του νόμου.


Τα νέα δεδομένα στο γυναικείο χώρο της δημόσιας ασφάλισης, προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει η κυβέρνηση, ετοιμάζοντας να αρχίσει διάλογο με τις παραγωγικές τάξεις.


Η υπουργός Απασχόλησης κα. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, θα συνομιλήσει σήμερα με την εκπρόσωπο των μεσημεριανών κα. Χριστίνα Λαμπίρη για την άνοδο των ορίων συνταξιοδότησης και την κυκλοφορία της καινούριας κολεξιόν μαγιών, ενώ αύριο θα υποδεχθεί την κα. Βίκυ Καγιά, νέα παρουσιάστρια του πρωϊνάδικου «Πυρ Καγιά και Θάλασσα»


Πρόταση της κυβέρνησης είναι όσες έχουν ένα παιδί να μην παίρνουν σύνταξη ποτέ, ενώ όσες έχουν δύο παιδιά, να παίρνουν ακόμη ένα παιδί δώρο, ώστε να φτάνουν τα τρία παιδιά και να μπορούν επιτέλους να συνταξιοδοτηθούν στα 65, αρκεί βεβαίως να έχουν πλατυποδία και να κατάγονται απ’τα ακριτικά νησιά Αλυσοπρίονο και Κακαδονήσια.


Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάγια πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί μια και καλή τέλος και στην ομηρία του πρωθυπουργού, που αναγκάζεται να δουλεύει σε μεγάλη ηλικία κουρασμένος και ταλαιπωρημένος, αναμένοντας την σύνταξη.


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, προωθείται νομοσχέδιο ώστε να συνταξιοδοτούνται άμεσα οι χιλιάδες Έλληνες που έχουν γίνει δύο φορές πρωθυπουργοί και έχουν 2.000 ένσημα pro στο playstation.