25/4/07

Φεστιβαλικές εκδηλώσεις

Την μετονομασία της κεντρικής πλατείας και ορισμένων δρόμων της Καλαμάτας ζήτησε κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης ο κ. Δ. Αλευράς.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με την πολιτειακή και συνταγματική τάξη της χώρας και αποδίδοντας τιμή στην ιστορική μνήμη, πρότεινε την μετονομασία της πλατείας και των οδών που φέρουν ονόματα βασιλεών και βασιλισσών (πλατεία Βασ. Γεωργίου, οδοί Βασ. Γεωργίου, Βασ. Κωνσταντίνου, Βασ. Όλγας και Βασ.Σοφίας) και την αντικατάστασή τους με ονόματα αυτοχθόνων ηρώων (Αννίτα Πάνια, Νίκος Λυμπερόπουλος) ή προσωπικοτήτων του τόπου μας (Νίκη Κάρτσωνα, Μαρία Σινιόρη) ή απλά ονόματα πολιτικών ηγετών της νεότερης Ελλάδας (Βασίλης Λεβέντης ).

Παράλληλα, ζήτησε για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας να σταματήσει η καταφανής κυβερνητική εύνοια στον δήμαρχο Καλαμάτας και πολιτικό του αντίπαλο κ. Παναγιώτη Νίκα.

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Αλευράς απαίτησε την αντικατάσταση της φράσης «νίκας τοις βασιλεύσι» στο γνωστό ορθόδοξο απολυτίκιο, την απομάκρυνση των αλλαντικών Νίκας απ’ τα Σούπερ Μαρκετ της πόλης και την απόσυρση της Στάσης του Νίκα απ’ το σχολικό βιβλίο της Ιστορίας, που επηρεάζει τους μελλοντικούς ψηφοφόρους και δηλητηριάζει τη νεολαία της χώρας μας.

Ξεκίνησε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το πολυαναμενόμενο Φεστιβάλ Φαρών με συμμετοχές σημαντικών προσωπικοτήτων και την παρουσία πλήθους κόσμου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει επιμεληθεί ο γνωστός πολιτιστικός φορέας Δικτύωση, σημαντικά δρώμενα πρόκειται να αναπτυχθούν στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, όπως μεταξύ άλλων η Κατασκευή και Βελτίωση Δικτύων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, η Αγανάκτηση των Κατοίκων της Περιοχής, και ο Αγώνας Μπουλντόζας σε Ανώμαλο Δρόμο.

Ένα πλήθος παράλληλων events και διαδραστικών happenings αναμένεται να προσελκύσει σημαντικό αριθμό επισκεπτών, που θα δοκιμάσουν τις αντοχές στους στην σκόνη και στον θόρυβο, θα διαγωνιστούν στην υπερπήδηση εμποδίων, και θα ψηφίσουν τέλος για την ωραιότερη λακκούβα.

Οι διακριθέντες θα τιμηθούν με τα βραβεία Αγρίων και με μικρότερες επαινετικές διακρίσεις, ενώ στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν επίσης η Ορχήστρα των Χωμάτων, η Παιδική Χορωδία Ανθρακωρύχων και ο Μουσικός Φορέας του Συλλόγου Φίλων Κομπρεσέρ με ειδικές ανάγκες.

Θυμίζουμε πως η ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Οδού Μάνης - Κοινοτικός Βέργας ως ευρωπαϊκός πολιτιστικός δρόμος για το 2007.

18/4/07

Επικοινωνία

Από την αρχαιότητα και τούδε, εκατομμύρια άνδρες στο πέρασμα των αιώνων προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν την γυναικεία ψυχοσύνθεση και να κατανοήσουν την πολυπλοκότητά της.

Απ΄ τον Σωκράτη:
«Μη το σκέφτεσαι, παντρέψου.
Αν σου τύχει μια καλή σύζυγος, θα γίνεις ευτυχισμένος.
Αν σου τύχει μια κακή σύζυγος, θα γίνεις φιλόσοφος»
μέχρι σήμερα, η ύπαρξη των γυναικών στην παγκόσμια καθημερινότητα άλλαξε πολλές φορές το ρου της ιστορίας.

Τα γραφεία του radar δουλεύοντας νυχθημερόν, ανέσυραν μελέτες και κείμενα απ΄ το internet, για να αξιολογήσουν συμπεριφορές που θα μας βοηθήσουν να επικοινωνήσουμε καλύτερα με τα παράξενα αυτά όντα.

Δώστε προσοχή:

Πρωινή Επικοινωνία
Στρώνεις το κρεβάτι (+1)
Στρώνεις το κρεβάτι αλλά δεν βάζεις τα διακοσμητικά μαξιλάρια (0)
Πετάς το κάλυμμα του κρεβατιού πάνω στα άστρωτα σεντόνια (-1)
Αφήνεις το κάθισμα της λεκάνης όρθιο (-5)
Αλλάζεις το χαρτί υγείας όταν τελειώσει (0)
Όταν τελειώσει το χαρτί υγείας, χρησιμοποιείς χαρτομάντιλα (-1)
Όταν τελειώνουν τα χαρτομάντιλα, χρησιμοποιείς την άλλη τουαλέτα (-5)

Μεσημεριανή Επικοινωνία
Τρως το φαγητό που σου μαγείρεψε (0)
Τρως το φαγητό που σου μαγείρεψε και της λες ότι είναι ωραίο (+1)
Τρως το φαγητό και δεν της λες τίποτα (-5)
Έχεις φάει έξω με συναδέλφους (-10)
Έχεις φάει έξω με άγαμους συναδέλφους (-20)
Έχεις φάει έξω με άγαμους συναδέλφους σε μέρος που σερβίρουν γκόμενες με μαγιό (-50)

Από τα πολλά μεσημεριανά, αναπτύσσεις εμφανή μπάκα (-15)
Αναπτύσσεις εμφανή μπάκα και γυμνάζεσαι για να την ξεφορτωθείς (+10)
Αναπτύσσεις εμφανή μπάκα και καταφεύγεις σε φαρδιά τζιν και φουσκωτά πουκάμισα (-30)

Αναπτύσσεις εμφανή μπάκα και της λες «Δεν πειράζει, έχεις κι εσύ» (-8000)

Το μέγα ερώτημα
Ρωτάει «Σου φαίνομαι χοντρή;» (-1)
(Χάνεις πόντο έτσι κι
αλλιώς)
Διστάζεις να απαντήσεις (-10)
Απαντάς «Που;» (-35)
Οποιαδήποτε άλλη απάντηση (-20)

Απογευματινή Επικοινωνία
(Όταν θέλει να μιλήσει για ένα πρόβλημα)

Ακούς δείχνοντας προβληματισμένος (0)
Ακούς για πάνω από 30 λεπτά (+50)
Ακούς για πάνω από 30 λεπτά χωρίς να κοιτάξεις την τηλεόραση (+100)
Καταλαβαίνει ότι αυτό συμβαίνει επειδή σε πήρε ο ύπνος (-200)

Βραδινή Επικοινωνία
Την βγάζεις έξω για δείπνο (0)

Την βγάζεις έξω για δείπνο και δεν είναι μαγαζί που έχει SuperSport (+1)
Καλά, είναι μαγαζί που έχει SuperSport (-2)
Και είναι βραδιά προσφοράς (-3)
Είναι μαγαζί που έχει SuperSport, είναι βραδιά προσφοράς και το πρόσωπό σου είναι βαμμένο στα χρώματα της ομάδας σου (-50)

Την πας σινεμά (+2)
Την πας σινεμά σε ταινία που της αρέσει (+4)
Την πας σινεμά σε ταινία που τη σιχαίνεσαι (+6)
Την πας σινεμά σε ταινία που τη λατρεύεις (-2)
Έχει τίτλο "Φονικός Μπάτσος 3" (-3)
Και δείχνει σάιμποργκς που τρώνε ανθρώπους (-9)
Και είπες ψέματα ότι ήταν ευρωπαϊκός κινηματογράφος με θέμα τα ορφανά (-15)

Καταλήγετε σε πάρτι και μένεις μαζί της όλη τη διάρκεια (0)
Μένεις μαζί της για λίγο και μετά πας και μιλάς με κολλητάρι απ’ το πανεπιστήμιο που τα πίνατε μαζί (-2)
Και το κολλητάρι λέγεται Κατερίνα (-4)
Η Κατερίνα είναι χορεύτρια (-50)
Η Κατερίνα έχει βάλει σιλικόνη (-80000)

11/4/07

Πάσχα Research

Με την συμμετοχή του ΠΑΜΕ, της Χριστιανικής Στέγης, του Συντονιστικού Φοιτητικών Κινητοποιήσεων και πλήθους κόσμου ολοκληρώθηκε η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της πόλης το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Η κατανυκτική τελετή κατέληξε χωρίς επεισόδια σε παρακείμενους ναούς, όπου πολίτες όλων των ηλικιών αγόρασαν αναμνηστικά κεράκια απ’ τα duty free των ναών και έψαλλαν σε ήχους πλάγιους δεύτερους το Yassou Maria.

Τα αριστερά κινήματα με δηλώσεις τους χαιρέτησαν την σπουδαία εορτή, τονίζοντας πως η Μεγάλη Παρασκευή είναι η μοναδική ημέρα που γιορτάζουν μαζί χριστιανοί και αριστεροί, επειδή στο τέλος καταλήγει σε μεγάλη πορεία.

Δύο νέες δημοσκοπήσεις, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, καταγράφουν ελαφρύ προβάδισμα του Βαραββά, ανοίγοντας την ψαλίδα με τον Ιησού στην μάχη του Γολγοθά.

Στην πρώτη δημοσκόπηση της Πάσχα Research ο γνωστός ληστής ανεβάζει την διαφορά σε 2 εκλογικές μονάδες, αυξάνοντας τα ποσοστά του στην Παράσταση Σταύρωσης.

Παράλληλα, δείχνει να διατηρεί σταθερό προβάδισμα απ’ τον Γιώργο Αλογοσκούφη στην ερώτηση Ποιον Θεωρείτε Περισσότερο Ικανό να Διαχειριστεί τα Οικονομικά του Κράτους.

Αντίθετα, στην ερώτηση Ποιόν Θεωρείτε Καταλληλότερο Για Σούβλισμα προηγείται ακόμη ο Σάββας Τσιτουρίδης, αυξάνοντας τα ποσοστά του στα αστικά κέντρα, στις επαρχιακές πόλεις, στα νησιά και στο διάστημα, μεγαλώνοντας την διαφορά απ΄ τον Αντώνη Νικοπολίδη και την Μαριέττα Γιαννάκου - Κουτσίκου.

Και στην δημοσκόπηση της Πιλάτος Ανάλυσις που διενεργήθη στο ίδιο διάστημα με την μέθοδο της τηλεφωνικής κάλπης σε δείγμα 1500 χριστιανών, ο Βαραββάς δείχνει να αποκτά την εμπιστοσύνη του κοινού να παραμείνει στην ακαδημία, κερδίζοντας τον Πασχάλη και τον Πέτρο Γαιτάνο, που αυτή την περίοδο αυξάνουν πάντα τα ποσοστά τους, ενώ μέχρι αργά το βράδυ πιστοί ψήφιζαν στέλνοντας sms.

Tα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων παρουσιάστηκαν στην καινούρια μεταμεσονύκτια εκπομπή της Έλλης Στάη, που τιτλοφορείται ταπεινά «Έλλη», σε αντίθεση με τα παλαιότερα βαρύγδουπα «Ελλήσποντος» και «Με τα Μάτια της Έλλης».

Η καλή δημοσιογράφος επέλεξε τον σεμνό αυτό τίτλο, αντί των «Εγώ, η Έλλη», «Επιτέλους η Έλλη» και «Όχι βέβαια η Όλγα», που επίσης σκεφτόταν.

Η καινούρια εκπομπή θα είναι ένα εβδομαδιαίο πολιτικό show με διευρυμένο ακροατήριο στο studio, που θα αναδεικνύει τα προβλήματα της καθημερινότητας, θα σκιαγραφεί τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα και θα αποκρυπτογραφεί την πολιτική επικαιρότητα.

Οι πρώτοι καλεσμένοι της εκπομπής ήταν ο πρόεδρος της αναξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γεώργιος Παπανδρέου, η πρόεδρος της Σουηδικής Αραβίας κα. Άντζελα Δημητρίου και ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Βας Βας Παρασκευάς, που κατέθεσαν τις απόψεις τους για τα καινούρια εκλογικά δεδομένα.

Δηλώσεις απ’ το μακρινό ΙΚΑ Μπραχαμίου έκανε και ο γιαπωνέζος προπονητής Γερασίμο Γιακουμάτο, που εξήρε μεταξύ άλλων την μεγαλειώδη εμφάνιση των παλληκαριών της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στην μακρινή Μάλτα.

Οι τιτάνες μας κατήγαγαν περιφανή νίκη, υπερβάλλοντας εαυτούς και αλλήλους, δίχως να επηρεασθούν απ’ το μακρινό ταξίδι στο τέρμα θεού, αρχή Αλλάχ.

Η σπουδαία αυτή επικράτηση ήρθε την κατάλληλη στιγμή, για να σκορπίσει τα μαύρα σύννεφα που είχαν συγκεντρωθεί στην ομάδα μας από την ταπεινωτική ήττα απ΄ τους Τούρκους στο Καραϊσκάκη το Σάββατο, απ’ τον Δράμαλη στην Θήβα το ’22 και απ’ τους Πέρσες στις Θερμοπύλες το 480 Παραδείγματος Χάριν.

4/4/07

Ένα μικρό κορίτσι

(αντί οποιουδήποτε άλλου εορταστικού κειμένου)

Ο Kevin Carter γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1960 στο Parkmore, ένα μικρό προάστιο του Johannesburg και είκοσι τρία χρόνια μετά ξεκίνησε να φωτογραφίζει για τις αθλητικές σελίδες της τοπικής Sunday Express.

Στις 27 Ιουλίου 1994 θα άφηνε πίσω του ένα σύντομο σημείωμα και θα αυτοκτονούσε με μονοξείδιο του άνθρακα στο πίσω μέρος του πατρικού σπιτιού του.

Νωρίτερα είχε προλάβει να δεί την καριέρα του να απογειώνεται στα μέσα της δεκαετίας του '80 όταν κάλυπτε για το περιοδικό Star τον ξεσηκωμό στη Νότια Αφρική και τις φωτογραφίες του να φτάνουν στο εξώφυλλο του Time.

Η φωτογραφική αποτύπωση του apartheid του έδωσε μεγάλη δημοσιότητα με τις δουλειές του να ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο και να του αποφέρουν αρκετά δημοσιογραφικά βραβεία.

Τον Μάρτιο του 1993 ο Carter ταξίδεψε μαζί με τον βοηθό του Γιαο Σίλβα στο νότιο Σουδάν για να φωτογραφίσει τις κινήσεις του τοπικού επαναστατικού κινήματος. Συγκλονισμένος από τις εικόνες φτώχειας και παρακμής που αντίκρυσε, άρχισε να προετοιμάζει ένα ρεπορτάζ για τα θύματα της πείνας που συνωστίζονταν στους δρόμους.

Στο μικρό χωριό της Αγιοντ λίγα μέτρα πριν το τοπικό Κέντρο Σίτισης αντίκρυσε ένα μικρό κορίτσι, αποστεωμένο από την πείνα να προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του. Ετοιμοθάνατο και γυμνό σερνόταν, όταν ένα αρπακτικό πουλί προσγειώθηκε λίγο πιο πίσω του.

“Έξω από ένα βρωμερό δωμάτιο είδα ένα παιδί, ένα κοριτσάκι, γυμνό, να κείτεται στο έδαφος. Το φωτογράφιζα, όταν ξαφνικά είδα το όρνιο να στέκεται πίσω του και να περιμένει τον θάνατό του. Σταμάτησα για 20 λεπτά, αλλά το πουλί παρέμεινε εκεί. Το καταδίωξα, κάθισα σ'ένα δέντρο και άρχισα να κλαίω...”

Λίγες μέρες μετά οι New York Times αγόρασαν την φωτογραφία και την έφεραν στην επιφάνεια στο επόμενο τεύχος.

Στις 23 Μαΐου 1994, 14 μήνες μετά, ο Kevin Carter ανέβαινε στην σκηνή του Low Memorial Library του Πανεπιστημίου της Columbia για να παραλάβει το Pulitzer Prize for Feature Photography.

Σε φίλους εμπιστεύθηκε ότι μετάνιωσε που δεν βοήθησε το παιδί μετά και δεν αγνόησε τις γενικές δημοσιογραφικές οδηγίες που θέλουν να μην αγγίζουν δημοσιογράφοι θύματα για το φόβο επιδημιών.

“Το να κυττάω το παιδί και να το φωτογραφίζω, με κάνει ακόμη ένα, πιο σύγχρονο, όρνιο...

Οι εφιάλτες του μεγάλωσαν μετά την απονομή του βραβείου.

Δύο μήνες μετά, στις 27 Ιουλίου 1994, ο Carter έφτασε οδηγώντας με το αγροτικό του αυτοκίνητο μέχρι τον ποταμό Braamfonteinspruit, τον χώρο που έπαιζε μικρός πίσω από το πατρικό του σπίτι στο Parkmore.

Προσάρμοσε ένα λάστιχο στην εξάτμιση του αυτοκινήτου του, και το κατεύθυνε στο εσωτερικό του οχήματος, κλείνοντας τα παράθυρα. Στα 33 του χρόνια έφυγε από τη ζωή, πνιγμένος με την αλυσίδα που ο ίδιος τυλίχτηκε.

Το σημείωμα που βρέθηκε δίπλα του ήταν πολυσέλιδο, αλλά ακατάληπτο. Απευθυνόταν στον Γιοάο Σίλβα, τον άλλον αυτόπτη μάρτυρα εκείνης της φωτογράφισης και εκτός των άλλων έλεγε :

"Αγαπητέ Θεέ,
υπόσχομαι ότι δε πετάξω πια άλλο φαγητό στα σκουπίδια,
όσο άνοστο και αν είναι. Προσεύχομαι,
ότι θα προστατεύεις την ψυχή αυτού του παιδιού..."