28/11/06

Φρίκη και αποτροπιασμός

Οι νέες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, επιβάλλουν την υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο. Οι 5χρονοι απόφοιτοι θα διαγωνίζονται σε πανελλήνιες πανδημοτικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην κλίμακα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι υποψήφιοι μαθητές θα διαγωνίζονται στο α-μπε-μπα-μπλομ, στην αμπάριζα και στην στράτα-στρατούλα, ενώ για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών θα εισαχθούν παρτίδες δασκάλων από την Κίνα σε συσκευασία των 6 χωρίς κουκούτσια και απεργιακά δικαιώματα. Οι μεταρρυθμίσεις της Υπουργού βασίζονται σε εισηγήσεις των καθηγητών Πανεπιστημίου κ. Τιπίνεις και Δενμασδίνεις.

Φρίκη και αποτροπιασμό προκάλεσαν στο πανελλήνιο οι τηλεοπτικές εικόνες από την βάρβαρη επίθεση Κύπριου φοιτητή εναντίον ανυποψίαστης ζαρντινιέρας έξω από το ξενοδοχείο ABC στην Θεσσαλονίκη.

Ο νεαρός, αφού ξέσπασε με καταστροφική μανία στο αθώο παρτέρι, κινήθηκε απειλητικά σε παρακείμενο μηχανάκι, ενώ επιτέθηκε με χυδαίες εκφράσεις, όπως «βοήθεια» και «σας παρακαλώ» σε ομάδα αστυνομικών με πολιτικά που έτρεξε να βοηθήσει. Ο δράστης κατάφερε να λερώσει με αίμα τα άρβυλα ενός αστυνομικού και με απότομες κινήσεις των νεφρών του να προκαλέσει ζημιές σε κλομπ και σιδερογροθιές.

Τις εικόνες βαρβαρότητας καταδίκασε και ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής από το Λονδίνο, μετά την δίωρη εγκάρδια συνομιλία του με το κέρινο ομοίωμα της Madonna. Παράλληλα, βρήκε την ευκαιρία να θίξει τα ζητήματα της μεσσηνιακής ελιάς και του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού. Από την πλευρά της η Madonna επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Βρέθηκε η λύση για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου της Καλαμάτας. Η νέα δημοτική αρχή συζητά την επέκταση της συμφωνίας με την Παντεχνική για την δημιουργία νέων parking στις κεντρικές περιοχές. Ιδίως με την κατασκευή των νέων χώρων στάθμευσης επί της κεντρικής πλατείας και της Αριστομένους, θα αναγκαστούμε όλοι να αφήνουμε τα αμάξια έξω από το κέντρο της πόλης.

Παράλληλα, ο Δήμος Καλαμάτας μελετά τη νέα τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί. Πλέον, για μια ώρα στάθμευσης ο επισκέπτης θα πληρώνεται με 5 ευρώ, ενώ για κάθε ώρα που θα αφήνει το αυτοκίνητό του στο parking θα κερδίζει άλλα δύο ευρώ. Κάθε Κυριακή, θα διενεργείται στο parking ανοικτή κλήρωση, παρουσία του συμβολαιογράφου του Δήμου, και θα μοιράζονται πλούσια δώρα, όπως εισιτήρια διαρκείας του Μεσσηνιακού, μεταχειρισμένα μπουζί και άλλα άχρηστα είδη.

Αν η προσπάθεια που καταβάλλουμε για να κατανοήσουμε τη γυναικεία ψυχοσύνθεση πήγαινε στην διαστημική έρευνα, τώρα θα πουλoύσαμε χοτ-ντογκ στο φεγγάρι.

Εν τούτοις η επιστημονική έρευνα συνεχίζεται για τον προσδιορισμό των γονιδίων που διαφοροποιούν την γυναίκα από τον άνδρα. Οι επιστήμονες έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στο μυστηριώδες γονίδιο που εμποδίζει τις γυναίκες να παρκάρουν ανάμεσα σε δύο λευκές ίσιες γραμμές σε ένα άδειο parking.

Επίσης, οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το γονίδιο του συνδυασμού των χρωμάτων που υπάρχει στις γυναίκες και τις επιτρέπει να προσδιορίζουν ποιο χρώμα ταιριάζει με ποιο. Αντίθετα, οι άντρες σκέφτονται ότι αφού το κόκκινο είναι ωραίο χρώμα και το πράσινο επίσης, γιατί να μην μπορούν να βάλουν δυο ωραία χρώματα μαζί.

21/11/06

Η γοητεία της εικόνας

Ο Michael Born ήταν ένας σημαντικός δημοσιογράφος που τροφοδοτούσε τα μεγάλα γερμανικά ειδησεογραφικά μέσα με αποκλειστικά ρεπορτάζ. Μια από τις δουλειές του που έτυχε μεγάλης δημοσιότητας, ήταν η εισβολή του σε ένα κρησφύγετο Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στην Τουρκία. Τα αποκαλυπτικά πλάνα του, έδειχναν αντάρτες να ετοιμάζουν βόμβες και να μελετούν επιθέσεις σε τουρκικά τουριστικά θέρετρα.

Βοτανολόγοι που εξέτασαν προσεκτικά το βίντεο του ρεπορτάζ, ανακάλυψαν ότι τα φυτά έξω από το ορμητήριο των Κούρδων, δεν φύτρωναν στην Τουρκία, αλλά στην γειτονική Ελλάδα. Η δυστυχισμένη πραγματικότητα ήταν ότι ο Born όντως είχε γυρίσει το ρεπορτάζ του στην χώρα μας, οι εικονιζόμενες βόμβες δεν ήταν τίποτε άλλο παρά κατασκευές από πλαστελίνη και οι υποτιθέμενοι Κούρδοι τρομοκράτες ήταν Αλβανοί που ζητούσαν μεροκάματο σε ένα δρόμο έξω από την Καλαμάτα.

Το 1995 τα εντυπωσιακά ρεπορτάζ του Born αποκαλύφθηκαν, όπως και η έρευνά του για την δράση της Ku-Klux-Klan στην Γερμανία – τα μέλη της υποτιθέμενης οργάνωσης ήταν ηθοποιοί και φίλοι του, ενώ η μητέρα του έραβε τις στολές. Η γερμανική δικαιοσύνη τον καταδίκασε σε 4 χρόνια φυλάκισης, την στιγμή που ο ίδιος δήλωνε ότι «είμαι στην φυλακή για κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα».

Εννοείται ο τοπικός τύπος δεν έκανε καμιά αναφορά στο γεγονός, ήταν εξάλλου πολύ απασχολημένος με περισσότερο σπουδαία ζητήματα, όπως την λεπτομερή καταγραφή οδικών ανωμαλιών, την ορθότερη και δικαιότερη τοποθέτηση των κάδων καθαριότητας, και την δυναμική διεκδίκηση νέων φαναριών.

Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορεί κάποιος σήμερα να αντισταθεί στην γοητεία της εικόνας. Ο ελκυστικός τρόπος που εισβάλλει η τηλεόραση σε όλα τα νοικοκυριά του κόσμου, αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από επίδοξους ταγούς της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Μόλις το 1991, το CNN και τα υπόλοιπα αμερικανικά δίκτυα αναπαράγουν μια εικόνα που προκαλεί έντονη συναισθηματική φόρτιση: ένας λευκός κορμοράνος ψυχορραγεί μέσα σε μια «θάλασσα» πετρελαίου, αποτέλεσμα των ενεργειών του Saddam Hussein στις ακτές του Κουβέιτ. Η εικόνα αυτή κάνει αμέσως τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή και σημαδεύει τον Πόλεμο του Κόλπου. Συγχρόνως αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκηνοθετημένα ψέματα εν καιρώ πολέμου. Εκ των υστέρων αποκαλύπτεται ότι τα δίκτυα είχαν πάρει το πλάνο του κορμοράνου από το ναυάγιο του «Exxon Valdez», ενός πλοίου αμερικανικών συμφερόντων, που άφησε να διαρρεύσουν δέκα εκατομμύρια γαλόνια αργού πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Χρόνια μετά, το μεγάλο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Carlton ITV μετέδωσε στη Μεγάλη Βρετανία ένα πολυδιαφημισμένο ντοκιμαντέρ του Marc de Beaufort, που περιέγραφε λεπτό προς λεπτό τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης από την Κολομβία προς τη δύση. Η φήμη του ξεπέρασε γρήγορα τα βρετανικά σύνορα, δεκατέσσερα τηλεοπτικά κανάλια από όλο το κόσμο αγόρασαν το ντοκιμαντέρ, ενώ για την κοινωνική προσφορά του ο Marc de Beaufort κέρδισε 8 διεθνή βραβεία.

Δυο δημοσιογράφοι της εφημερίδας Guardian υποψιάστηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και επί 6 μήνες ερεύνησαν το θέμα στην Ευρώπη και την Κολομβία. Τα αποτελέσματα ξάφνιασαν και τους ίδιους: τo film ήταν στημένο από την αρχή μέχρι το τέλος, η ηρωίνη ήταν καραμέλες και ο «αρχηγός» του καρτέλ δούλευε σε πάρκινγκ στην Κολομβία. Ο τηλεοπτικός σταθμός απολογήθηκε για το ψευδές ρεπορταζ, ο de Beaufort γύρισε πίσω τα βραβεία και το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε την μεγαλύτερη ποινή στην ιστορία της βρετανικής ραδιοτηλεόρασης: 2.000.000 λίρες.

Στην χώρα μας, από την εποχή που ο αθλητικός δημοσιογράφος Γιάννης Μαμουζέλος μετέδωσε το αήττητο: «συνδεόμαστε τώρα για να παρακολουθήσουμε τον δρόμο των ανωμάλων γυναικών», η μαχόμενη δημοσιογραφία έχει γίνει πιο σουρεάλ. Το 2001, το TEMPO και ο νεοφερμένος διευθυντής ειδήσεων του, παρουσίασαν ως «παγκόσμια αποκλειστικότητα» ένα ρεπορτάζ από το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν: όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια, οι αποκλειστικές εικόνες ήταν τραβηγμένες λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω. Για την ακρίβεια σε άλλη χώρα, στο Πακιστάν. Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο τιμώρησε τους υπευθύνους του καναλιού, ενώ το Πειθαρχικό Συμβούλιο επέβαλε αυστηρές ποινές στον διευθυντή ειδήσεών του. Το όνομά του ήταν Νίκος Ευαγγελάτος.

15/11/06

Μην πλησιάζεις ...

Μην πλησιάζεις τράγο από μπροστά, γάιδαρο από πίσω και ηλίθιο από πουθενά, λέει μια παλιά εβραίικη παροιμία.

Αυτός είναι και ο λόγος που οποιαδήποτε κριτική στην εκλογική ήττα του George W. Bush είναι a priori άσκοπη. Όσο εξελιγμένη και αν είναι η αμερικανική τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κερδίσει την φυσική ηλιθιότητα.
---
Για τις θριαμβολογίες όμως των μέσων για τη νίκη των Δημοκρατικών, υπενθυμίζουμε ότι η Νancy Peloshi, αρχηγός των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο ψήφισε υπέρ της εισβολής στο Ιράκ, ο John Kerry στήριξε στην προεκλογική του εκστρατεία το 2004 στην έναρξη πολέμου με το Ιράν, ενώ στο παρελθόν ο δημοκρατικός John Kennedy έστελνε κόσμο στο Βιετνάμ, ο δημοκρατικός Lyndon Johnson έστελνε βόμβες Ναπάλμ, και ο δημοκρατικός Bill Klinton έστελνε ρουκέτες σε τριτοκοσμικές χώρες, όποτε δεν του καθόταν η Monica Lewinski.
---
Η έννοια της δημοκρατίας λοιπόν είναι σαφές ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα μεγέθη και σε όλα τα χρώματα, αρκεί να βολεύει αυτούς που την χρησιμοποιούν.

Άλλωστε, κατά την θυμοσοφία του Αρκά, δημοκρατία είναι 4 λύκοι και 1 πρόβατο να ψηφίζουν για φαγητό.
---
Ευτυχώς που εμείς, εδώ στην Ελλάδα, έχουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου για να θυμόμαστε την εγκαθίδρυση της δικής μας δημοκρατίας. Για τον σκοπό αυτό, αυτή την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, 3.500 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός και άλλοι 1.500 άνδρες των ΜΑΤ θα παραταχθούν στους γύρω δρόμους. Φανταστείτε να μην είχε κερδίσει και η δημοκρατία δηλαδή.

Την ίδια μέρα ο Αρχιεπίσκοπος θα χοροστατήσει στην Μητρόπολη Αθηνών την εορταστική δοξολογία του Οσίου Μελετίου του Μελετηρού και Ουδέ Περί Βασανιστηρίων Ακούσαντα.
---
Ο λόγος που οδήγησε τον Churchill να πει πως η δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα αν εξαιρέσουμε όλα τα άλλα, είναι ο λόγος που κρύβεται πίσω από την ερώτηση του Pascal Brykner στην «Μελαγχολική Δημοκρατία» του:

«Πως θα μπορέσει η δημοκρατία, χωρίς κάποιον ορκισμένο πολέμιο που την εδραιώνει και τη δικαιώνει, να επιβιώσει από την απογοήτευση που θα γεννηθεί αναγκαστικά μέσα της, αφού θα ταυτιστεί με την κατάσταση των πραγμάτων και θα γίνει με τη σειρά της «το χειρότερο πολίτευμα», το μόνο υπάρχον?»
---
Το πρόβλημα ουσιαστικά δεν έγκειται στην δημοκρατία, αλλά στους δημοκράτες. Αυτούς που σταδιοδρόμησαν εκμεταλλευόμενοι το Πολυτεχνείο, κάνοντας τα συνθήματα που γράφτηκαν με αίμα, σποτάκια για κομματικές συγκεντρώσεις και πολιτικές φιλοδοξίες.

Λίγη υπομονή παραπάνω όμως χρειάζεται, γιατί η ελπίδα έρχεται και πάλι από τη νέα γενιά. Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις της νεολαίας φέρνουν στην επιφάνεια καινούρια συνθήματα και διεκδικήσεις:

«Δώστε λεφτά για την παιδεία, πουλήστε κανα πύραυλο να πάρουμε βιβλία»
«Ψωμί, παιδεία, θύρα δεκατρία»
«Κάτω τα κινητά, της παλιάς γενιάς»
«Σχολείο, φροντιστήριο, διάβασμα και σπίτι,
Μαριέττα θα μας βγάλεις τη γνώση από την μύτη»
«Είμαστε χιλιάδες, έχουμε λαό, φέρτε μας το νέο Playstation»

Το να προσπαθείς να βγάλεις άκρη

Tο να προσπαθείς να βγάλεις άκρη με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών είναι σα να προσπαθείς να καταλάβεις την υπόθεση του «Δύο Mέρες Mόνο»: Mάταιος κόπος. Δρόμοι φτιάχνονται μετά τις εκλογές, ο νικητής δήμαρχος αγκαλιάζεται με τον απερχόμενο της άλλης παράταξης, και τα τεθωρακισμένα σκουπιδιάρικα προχωρούν σε δημοκρατική κατάληψη της πλατείας.

Τουλάχιστον, όλοι συμφωνούν ότι οι εκλογές που πέρασαν αποτέλεσαν μια νίκη της αυτοδιοίκησης. Και της πολυσυλλεκτικότητας θα πρόσθετα. Με τόσα αντάρτικα ψηφοδέλτια, στις επόμενες εκλογές περιμένουμε υποψηφιότητες από τους ερυθρούς Χμερ, την ριζοσπαστική πτέρυγα του Τάγματος της Μητέρας Τερέζας, τους σωσίες του Έλβις και τον Μπομπ Σφουγγαράκη.

Tο γεγονός αυτό δικαιώνει σαφέστατα τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος έσπευσε να μιλήσει για ριζική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και να εξαγγείλει ευρύτατες αλλαγές στη διακόσμηση του σπιτιού του, ενώ από την πλευρά του ο κ. Kαραμανλής δήλωσε ότι το αποτέλεσμα αυτό εκφράζει την τυφλή εμπιστοσύνη των πολιτών στις μεταρρυθμίσεις και την απαίτηση για περισσότερη διαφάνεια στις πλαστικές σακούλες ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους.

Με χαρά διαπιστώνουμε ότι οι τελευταίες προσπάθειες της super league για την αναβάθμιση του ελληνικού πρωταθλήματος φέρνουν αποτέλεσμα. Από εδώ και πέρα οι Έλληνες φίλαθλοι μπορούν να παρακολουθήσουν με ένα εισιτήριο δύο αθλήματα: ποδόσφαιρο και μποξ μαζί.

Στην δε Καλαμάτα, αν συνεχίσει η διοργανώτρια αρχή να ορίζει αγώνες της Καλαμάτας και του Μεσσηνιακού την ίδια μέρα και την ίδια ώρα, ας τους ορίζει τουλάχιστον και στο ίδιο γήπεδο. Έτσι, με ένα εισιτήριο θα βλέπουμε ταυτόχρονα 44 ποδοσφαιριστές, 6 διαιτητές, 2 αγώνες ποδοσφαίρου (και αν είμαστε τυχεροί και 2 αγώνες μποξ)

Η πολιτιστική πρόταση της εβδομάδας έρχεται από την Effie Thodi and her band. Αφού εκτέλεσε (στην κυριολεξία) το Cant Take My Eyes Of You, η μεγάλη τραγουδίστρια απειλεί με νέες διασκευές. Φήμες ότι η Gloria Gaynor, τραγουδίστρια της αυθεντικής επιτυχίας, κύλισε στα ναρκωτικά δεν επιβεβαιώνονται.

Έπρεπε να περιμένουμε την 28η Οκτωβρίου για να πέσει πίσσα στην ταλαιπωρημένη Αριστομένους. Φήμες ότι η πίσσα κατευθυνόταν μαζί με πούπουλα προς τους επισήμους της κεντρικής πλατείας επιβεβαιώνονται.

Επιτέλους, ευχάριστα νέα από την ιατρική. Επιστήμονες κατάφεραν να απομονώσουν την βασική γυναικεία ορμόνη, που εκκρίνεται από όλες τις γυναίκες και σε όλες τις ηλικίες, την μουρμουρόνη.

Διακρίνεται στη γενικομουρμουρόνη (η γυναίκα μουρμουρίζει γενικά οποιαδήποτε ώρα της ημέρας) και στη κρεβατομουρμουρόνη (εκκρίνεται πριν τον ύπνο και προκαλεί βασανιστική κρεβατομουρμούρα). Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν βρεθεί τρόπος περιορισμού της μουρμουρόνης, ο μέσος όρος ζωής των ανδρών θα αυξηθεί άμεσα κατά 15 με 20 χρόνια.